table4six: feest

23 september 2012

Joehoe! 16 december is reeds volgeboekt!

4 december 2012

Pfff! Vandaag uit het gips en draadjes uit mijn pols. Vingers plooien lukt nog niet en iets opheffen al evenmin. Nog 12 dagen te gaan!

6 december 2012

Vanavond voor de eerste keer aardappelen geschild. Moeilijk, maar gelukt! Nu opbouwen en dan ben ik tegen 16 december zeker klaargestoomd. Hoog tijd om mijn menu samen te stellen!
Als hapje bij de cava ga ik voor krabkoekjes. Is toch feestelijk, niet?! Ik heb deze krabkoekjes al eens gemaakt, maar had toen niet genoeg geduld, m.a.w. de olie was onvoldoende heet en de krabkoekjes vielen uit elkaar. Een uitdaging dus!
Als hoofdgerecht wordt het lamscarré met gekonfijte knoflook, spruiten en aardappelen in de pel.

7 december 2012

Eieren in overvloed in de koelkast en tijd over, dus ik probeer alvast chocolademeringue te maken. Dit kan ik dan als versnapering geven tijdens de table4six.

           

Het huis ruikt naar chocolade! Na 2 uur in de oven zijn ze perfect gebakken!

10 december 2012

Ik heb een dessert gevonden, maar dit vraagt in ieder geval oefening. Dus vanavond voor TV een lekker (hopelijk!) dessertje: tompoes van chocolade en munt.
Goedgekeurd! Aan de presentatie is nog wat werk, maar het komt goed!

Ik zag gisteren bij het doorbladeren van mijn chocoladekookboek iets lekkers staan: amandeltoffeegebak. Dit wil ik uitproberen.

Alles in een ovenschotel gieten en dan maar een nachtje laten opstijven in de koelkast.

11 december 2012

Benieuwd hoe het met de amandeltoffee is!! Het geheel moet uit de vorm gehaald worden en dan kan ik mooie vormpjes snijden … oh nee, de vulling druipt langs de keukenkast naar beneden … niet opgesteven dus … hmmm, toch eens proeven. Woeha, dit smaakt overheerlijk, maar ja, wat wil je, er zit dan ook 1 kg suiker in!! In plaats van alles uit te likken, toch maar in de vuilbak kieperen. Spijtig, maar al doende leert men!

14 december 2012

Mijn inspiratie laat me een beetje in de steek. Ik heb nog steeds geen voorgerecht. De komende uren duik ik in mijn kookboeken!

Aha, gevonden, wat vind je van sint-jakobsnoten met witloof en prei?! Mij lijkt het alvast lekker.

15 december 2012

Veel voorbereiden kan ik nog niet. De boodschappen zijn gedaan. Enkel de knoflook konfijten is nog een werkje voor vandaag. De geur die ontsnapt is immens!

16 december 2012

Vroeg uit de veren en aan de slag!

Eerst maak ik de versnaperingen voor bij de koffie: boter-amandelkoekjes met frambozenconfituur en chocolademeringue. Dan een brood bakken: is altijd lekker bij het voorgerecht!
De krabkoekjes moeten nog opstijven in de koelkast, dus deze maak ik ook alvast klaar.

        

De rest van de dag gebruik ik vooral voor het snijden van groentjes en aardappelen, het dekken van de tafel en het klaarzetten van alle attributen.

Bij het aperitief wil ik mijn gasten iets van eigen makelij aanbieden, dus geen knabbeltje uit een ‘pakje’. Vanavond kies ik voor kaasstengels. Deze maak ik een uurtje op voorhand klaar, zodat ze lekker krokant zijn.

        

Als om 18u40 de eerste gasten verschijnen zet ik alvast mijn olie op, zodat ze zeker heet genoeg is om de krabkoekjes te bakken.
De gasten kunnen in het salon een glaasje cava drinken en ik serveer er ook de krabkoekjes. Hierbij geef ik uienkonfijt.

Daarna gaan de borden voor het voorgerecht in de oven en bak ik de sint-jakobsnoten. De gasten worden aan tafel gevraagd, wijn wordt geschonken en versgebakken brood wordt op tafel gezet. Manuelle helpt me bij het opdienen van het voorgerecht. Dan trek ik me terug in de keuken waar de voorbereidingen starten voor het hoofdgerecht. Ondertussen wordt het vrij stil aan tafel: iedereen geniet ten volle van mijn gerecht. Dit maakt me gelukkig!

De lamscarré wordt in de oven gebakken gedurende 25 minuten. De tijd vermeld in het kookboek is perfect! De cuisson is geslaagd! Nu nog mijn saus maken. Terwijl Manuelle met de borden uit de keuken vertrekt stort ik mij op de roomsaus met witte wijn. Tot mijn grote spijt wordt dit niet wat het moest zijn. Dit ga ik dan ook aan tafel melden. Ondanks deze flater heb ik toch de indruk dat het de gasten smaakt. Er wordt volop bijgeschept!

Dan laat ik de magen van mijn gasten eventjes bekomen. De tompoezen moeten toch nog bakken …

Het dessert werk ik af met een bolletje vanille-ijs en een blaadje munt.

De gasten praten verder bij een kopje koffie en een koekje.

Ook deze avond geef ik mijn gasten een aandenken aan deze mooie avond: chocolademeringue!