table4six: Week van de Smaak

6 september 2012

Bij het vluchtig bekijken van de Streekkrant zie ik een oproep staan om in het teken van de Week van de Smaak huiskamerrestaurants te organiseren. “Dit is iets voor allabrenda”, dacht ik meteen.
Of toch nog maar een nachtje over slapen?

7 september 2012

Ik schrijf me in!

Ik kreeg al heel snel antwoord dat dit genoteerd stond en dat ik later op de hoogte gebracht zou worden.

5 november 2012

Na wat gemail staat vandaag de advertentie voor de huiskamerrestaurants in het Eikenblad. Ik sta er ook in!

Ik heb geen menu doorgegeven aangezien ik de gasten wil verrassen. Sommigen schrikt dit misschien af ….

15 november 2012

Tijd om het menu samen te stellen. Ik stel me voorop om vooral seizoensgebonden voedingswaren te gebruiken. Het aperitief is snel beslist. Ik kies opnieuw het drankje op basis van appels en kastanjes, nl. Birlou met witte wijn. De winters gekruide noten hebben reeds uitstekend bewezen dat ze hier bij passen, dus ook op 20 november zullen ze samen opgediend worden!

                   

Het voorgerecht wordt een winters slaatje met oesterzwammen. Ik zal hierbij zelfgebakken brood serveren. Als hoofdgerecht kies ik voor wildragout met witloof, paddenstoelen en veenbessen. Kroketten zou hier uitstekend bij passen, maar ik ben niet zo frietketelachtig aangelegd, dus ik kies voor patatjes in de oven. Het dessert wordt een verrassingsbordje met notencake en pompoentaart!

19 november 2012

Morgen is het zover. 3 mensen hebben zich ingeschreven. Niet zo heel erg veel, maar misschien schrikt het inderdaad de mensen af dat ze niet weten wat ze zullen krijgen.
Ik begin alvast met kleine voorbereidingen. De notencake kan al gebakken worden.

Ondertussen heb ik ook een seizoensgebonden hapje gevonden: toastje met appel en zwarte pens.

20 november 2012

Heel wat werk op het programma vandaag. Als versnapering bij de koffie geef ik vanavond marsepeinbolletjes: 2 variaties nl. met cacao en met speculoos. Het brood kneed ik ook alvast, zodat het kan rijzen.

Ze zien er goed uit, al zeg ik het zelf. Gelukkig loopt er een proefkonijn rond in huis. Er wordt met heel veel enthousiasme geproefd en ik zie het al, de rest van de dag zal ik deze marsepeinbolletjes best achter slot en grendel bewaren!
Het volgende op de agenda is de pompoentaart. Terwijl het deeg bakt kan ik het hertekalfgebraad in kleine stukjes snijden.
De ragout zet ik na de middag al op het vuur, zodat deze de hele middag kan trekken. De geuren verspreiden zich door het huis!

Het is al ver in de namiddag, dus tijd om tafel te dekken en al het servies klaar te zetten.

         

Om 18u30 arriveren de gasten. Ik word overstelpt met cadeau’s: bloemen, flesje wijn, koekjes. Dit was niet de bedoeling! Ik wou jullie verwennen, maar het doet wel heel veel deugd! Onmiddellijk komt het gesprek op gang en de gasten vragen of we niet mee aan tafel zitten en eten. Dit kunnen we niet weigeren, dus ik dek snel voor ons nog bij. De avond vliegt voorbij en ik krijg heel wat complimentjes.

@ vzw Vol-au-vent: ook volgend jaar neem ik deel aan de Week van de Smaak!